kalkulator
lip 16 2020

Računovođe poručuju da o njima ovisi provedba Vladinih mjera, traže odgodu predaje financijskih izvještaja

Izvor: Direktno.hr – Objava: 26.03.2020

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore (HGK) poručuju da o njima ovisi kvalitetna provedba Vladinih mjera pomoći gospodarstvu zbog korona virusa te ističu nekoliko zahtjeva za olakšanjem njihova poslovanja, među kojima i odgodu predaje financijskih izvještaja.

Zbog poteškoća u primopredaji dokumentacije i otežanim uvjetima rada, komorsko udruženje računovođa u suradnji s inicijativom profesionalnih računovođa Hrvatske traži odgodu predaje financijskih izvještaja za 2019. godinu, po uzoru na druge zemlje (Poljska mjesec dana, Slovenija dva mjeseca, Italija šest mjeseci).

Traži se i odgoda predaje obrazaca PDV-a za ožujak, travanj i svibanj te toleriranje kašnjenja predaje obrazaca za veljaču, navodi se u priopćenju HGK objavljenom u četvrtak.


Računovođe žele naći i rješenje situacije s JOPPD obrascima i onemogućenim uvjetima za njihovo podnošenje, kao i rješenje problema odjave i prijave radnika na HZMO u zakonom propisanom roku ako se uvede potpuna zabrana kretanja. Žele i uvođenje rokova tolerancije zbog nemogućnosti dostave dokumentacije za mjere očuvanja radnih mjesta i nekih drugih mjera (za koje su potrebni podaci računovodstva i kadrovske) te ukidanje statističkog izvještavanja DZS-u koje dodatno opterećuje poduzetnike.

“Svakodnevno smo zatrpani pozivima i mailovima klijenata koji od nas traže informacije vezane uz mjere Vlade, poput zatvaranja poslovnih prostora putem ePorezne, podataka za ispunjavanje tablica usporedbe prihoda, odjave radnika, promjene s punog na nepuno radno vrijeme i slično”, kažu u udruženju računovođa.

Dodaju da su pored toga u kratkom roku morali organizirati rad u skladu s preporukama stožera civilne zaštite, omogućiti rad od kuće gdje je izvedivo radi tehničkih mogućnosti, pri tom misleći i na GDPR, certifikate potrebne za slanje izvještaja.

Predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić ističe da stabilnost cijelog financijskog sektora ovisi o izvještajima koje za poduzetnike predaju upravo računovođe.

Ostavite komentar