čovjek
lip 16 2020

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

Izvor: Ictbusiness.info – Objava: 27.03.2020

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore poručuju da je njihova djelatnosti pod ogromnim pritiskom zbog epidemije koronavirusa te da upravo o njima ovisi kvalitetna implementacija svih mjera koje Vlada donosi kako bi olakšala situaciju u gospodarstvu.

„Svakodnevno smo zatrpani pozivima i mailovima klijenata koji od nas traže informacije vezane uz mjere Vlade, poput zatvaranja poslovnih prostora putem ePorezne, podataka za ispunjavanje tablica usporedbe prihoda, odjave radnika, promjene s punog na nepuno radno vrijeme i slično. Uz to, u kratkom roku morali smo organizirati rad u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, omogućiti rad od kuće gdje je izvedivo radi tehničkih mogućnosti, pri tom misleći i na GDPR, certifikate potrebne za slanje izvještaja i slično. Svima nam je zajedničko to da se u ovim nemilim događajima sve što je trebalo biti uobičajeno i svakodnevno  preko noći pretvorilo u jednu veliku noćnu moru kojoj se nažalost ne nazire kraj“, istaknuo je predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić, dodajući kako stabilnost cijelog financijskog sektora ovisi o izvještajima koje za poduzetnike predaju upravo računovođe.

Zbog poteškoća u primopredaji dokumentacije i otežanim uvjetima rada Udruženje, u suradnji Inicijativom profesionalnih računovođa Hrvatske, od nadležnih tijela traži odgodu predaje financijskih izvještaja za 2019. godinu, po uzoru na druge zemlje (Poljska mjesec dana, Slovenija dva mjeseca, Italija šest mjeseci), zatim odgodu predaja PDV obrazaca za ožujak, travanj i svibanj te toleriranje kašnjenja predaje obrazaca za veljaču. Također žele naći rješenje situacije sa JOPPD obrascima i  onemogućenim uvjetima za njihovo podnošenje, kao i rješenje problema odjave i prijave radnika na HZMO u zakonom propisanom roku ako se uvede potpuna zabrana kretanja. Žele uvođenje rokova tolerancije zbog nemogućnosti dostave dokumentacije za  mjere očuvanja radnih mjesta i nekih drugih mjera (za koje su potrebni podaci računovodstva i kadrovske) te ukidanje statističkog izvještavanja DZS-u koje dodatno opterećuje poduzetnike.

Uz ove zahtjeve, Udruženje računovođa HGK je predložilo i konkretne mjere za ublažavanje posljedica na osnovu detaljne analize poslovanja svojih klijenata.

Ostavite komentar